fbpx

SMASH BURGER

met IPA-cheddarsaus en in bier gekarameliseerde uien

Bier en burgers: die twee zijn altijd al vrienden geweest. Net als Van Moll Craft Beer en The Roast Club. In samenwerking met brouwerij van Moll hebben wij deze heerlijke angus 'smash burger' ontwikkelt: één grote smaakexplosie. Om de umami smaak van de pure runderburger te begeleiden maken we er een burgersaus, een zijdezachte kaassaus en in bier gakarameliseerde uien bij. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je deze juicy burger bereid. Enjoy!

Ingrediënten - 4 personen

BURGER

  • 800 gram angus rund (20% vetgehalte, grof gemalen, verdeeld in balletjes van 100 gram)
  • zeezout
  • 4 briochebroodjes van ongeveer 10 cM

 

BURGERSAUS

  • 2 el mayonaise
  • 2 el ketchup
  • 1 el Amerikaanse mosterd
  • 1 el fijn gesneden dille
  • augurk
  • 1 el fijn gesneden ui

 

GEKARAMELISEERDE UIEN

  • 2 el mayonaise
  • 2 el ketchup
  • 1 el Amerikaanse mosterd
  • 1 el fijn gesneden dille
  • augurk
  • 1 el fijn gesneden ui

 

CHEDDAR SAUS

  • 200 ml Van Moll Doerak IPA
  • 150 gr geraspte cheddar
  • 150 gr geraspte oude kaas
  • 1 el tabasco
  • 1 el worcestershire
  • 2 el maïzena, gemixt met 30 ml gekoelde Doerak
  • halve el gerookt paprika poeder
  • 1 fijn gesneden jalapeño
  • zout naar smaak

Gekarameliseerde uien

  1. Smelt de boter in een pan en bak de uien op zacht vuur tot ze lichtgoud en gekarameliseerd zijn
  2. Voeg de jalapeños toe en bak deze een minuut mee
  3. Voeg suiker en azijn toe en laat dit samen inkoken
  4. Blus vervolgens de uitjes en de jalapeños af met Van Moll Doerak
  5. Laat dit even afkoelen en bewaar in de koelkast tot je de burger gaat samenstellen

Cheddar kaassaus

  1. Verwarm in een brede anti-aanbak pan 170 ml Van Moll Doerak totdat het bier licht kookt
  2. Blijf de gehele tijd roeren en voeg steeds een handje kaas toe totdat de kaas is gesmolten en een zachte substantie is geworden
  3. Voeg vervolgens de mix van maïzena met de overige 30 ml Van Moll Doerak toe en blijf constant in de saus roeren
  4. Laat de saus 1-2 minuten doorkoken totdat de mix van maïzena en Van Moll Doerak is opgelost en is ingedikt
  5. Voeg de jalapeños, tabasco, worcestershire, paprikapoeder en zout toe en laat de saus licht afkoelen

De burgers

  1. Zet een bakpan met olie op het vuur en wacht tot deze heet is. Leg de gehaktbal in de pan en druk deze meteen plat met een spatel. Kruid vervolgens de bovenkant van de burgers met wat zout en laat de burgers 90 seconden garen op hoog vuur
  2. Flip de burgers, druk ze ook nu weer plat en breng op smaak met zout. Wacht tot er een mooie korst ontstaat
  3. Haal de burgers uit de pan en laat ze rusten terwijl je de overige elementen klaarmaakt om je hamburger af te maken

How to build the bun

  1. Snijd de buns doormidden en rooster de binnenkant licht in de pan die je net hebt gebruikt voor de burgers
  2. Smeer een eetlepel burgersaus op de onderkant van het broodje
  3. Leg op de burger saus een hamburger en top af met wat uien
  4. Leg hier vervolgens nog een hamburger op met wederom wat uien
  5. Top af met de warme kaassaus
  6. Leg de bovenkant van het broodje erop
  7. Job done! Geniet van je delicious burger!
DEEL DIT RECEPT