Go Back

ZALM TERIYAKI MET GROENE ASPERGES

Bij de zalm lik je je vingers af: gegarandeerd! Serveer 'm met een heerlijk frisse komkommersalade en gegrilde asperges. Hello spring!
Servings: 4 personen

Ingredients

  • 800 gr zalmfilet
  • zout

TERIYAKI GLAZE

  • 200 ml mirin (te koop bij de toko ofonline)
  • 100 ml sake (of rijstwijn of sherry)
  • 100 ml soja saus
  • 40 gr suiker
  • 40 gr ahorn siroop (of honing)
  • 1 tl geraspte gember (optioneel)

KOMKOMMER SALADE

  • 1/2 komkommer
  • 1 lente ui
  • 1 rode peper
  • 1 el suiker
  • 75 ml witte azijn
  • 1 el sesamolie
  • zout

ASPERGES

  • 500 gr groene asperges
  • zout
  • olijfolie
  • 1 el sesamzaadjes

MISO BOTER

  • 50 gr witte miso
  • 50 gr zachte roomboter
  • 1 el witte azijn

Instructions

  • Ontbeen de zalm (indien nodig), portioneer en strooi zout over alle kanten van de zalm. Dek af en laat in de koelkast staan.
  • Maak de barbecue gereed voor direct grillen op 220 – 250 graden

Bereiding teriyaki glaze

  • Doe alle ingrediënten in een pan en zet op laag vuur, reduceer tot glazuurconsistentie (10-15 minuten) en roer om verbranding te voorkomen. Haal van het vuur en bewaar deze.

Bereiding komkommersalade

  • Verwijder de zaadlijst van de komkommer en chili en snijd deze julienne (lange,dunne reepjes). Doe dit ook met de lente-ui en bewaar dit alles in ijskoud water.
  • Meng de suiker, witte azijn en sesamolie in een kommetje en zet apart.
  • Combineer de salade-ingrediënten met de dressing en meng. Breng op smaak met een beetje zout.

Bereiding asperges:

  • Bereid de asperges door de onderkant te verwijderen en indien nodig de asperges te schillen. Besprenkel met olie en breng op smaak met zout.
  • Als de barbecue op temperatuur is dep je de zalm droog met keukenpapier en grill je deze 5-6 minuten op de huid (dus huid naar beneden). Grill ondertussen de groene asperges tot ze helemaal gegrild en gaar zijn (6-8 minuten)
  • Draai de zalm om en grill deze 1-2 minuten aan de vleeskant. Verwijder eventueel de huid en grill 30 seconden aan elke kant. Haal de huid van het vuur en zet apart (je kunt deze krokante huid later als garnering gebruiken)
  • Draai terug op de huidzijde en glazuur royaal met het teriyaki glazuur. Je kunt dit iedere 30 seconden herhalen totdat de zalm naar wens is gebakken (8-12 min totaal)
  • Verwarm de boter, witte miso en azijn heel voorzichtig in een pan terwijl je constant roert tot het lauwwarm en goed gemengd is. Voeg de gegrilde asperges aan de misoboter toe of giet deze in de serveerschaal en bedek met de warme asperges.
  • Strooi er geroosterde sesamzaadjes overheen
  • Haal de zalm van de grill,glazuur nogmaals en serveer met de komkommersalade.
  • Optioneel kun je het verwarmde glazuur al roerend met 20 g boter afmaken en dit voor het opdienen over de zalmscheppen.
  • Eet smakelijk!